Правопис и правоговор

Крайно време е да ме назначат говорител по телевизията. Тогава всички, които ме гледат и слушат (очаквам аудитория от поне 7,5 милиона) ще се научат най-после да говорят добре: с отчетливо произношение и правилна дикция. Как ще звучи това, се чудите вие? Ето как:

Добър вечер, уважаими зритили! Гледати къснити новини на БУлгарската национална тиливизия.

Тази вечер ще чуити повичи за:

Задава се нова вълна грип: овчи грип, чието съкратено ими е O1V2. След като разследванията по времи на вълната птичи грип доказаха, че от него са болидували най-вече жини, придимно тези, чиито мъже често са удостоявали с ипитети като "кокошка проста!", се спекулира, че овчият грип ще върлува по тъщити.

Неочакваното пролитно време завари училищата неподготвини. Те не могат да се справят със затоплянито и поради невъзможност да отворят закованите зимата прозорци, обявяват пролитна ваканция от пониделник до месец май, когато неусетно същата ще прелее към лятната ваканция.

Мидицити отново излизат на протест. Този път те изнинадват всички, включитилно себе си, като искат намаляни на заплатити, които получават, с довода "за толкова работа - толкова пари!"

И накрая, редовната ни куриозна рубрика:
Дядо Петко от Долно Нанагорнищи, който отгледал най-голямата тиква в задния си двор. Според него тиквата е проговорила с човешки глас и го е умолявала да не я прави на тиквен фенер. Той обачи пренебрегнал молбити й и сега разполага с лятна тиквена резиденция. Семкити на тиквата са се оказали от масивна дървисина и дядото е ришил да започне малък бизнис с ръчно дялани налъми, които да продава на прииждащити да видят тиквата туристи.


Можете да се отдадете на тренировки с новия правоговор и когато завладея света, ще бъдете на вълната на тренда, а най-добрите от вас ще назнача за тайни съветници след вълнуваща приемна церемония.

1 коментара:InaMarkova каза...

Предпочитам Бу да е телевизионен водещ! Напоследък се забавлявам като броя говорителите и говорителките, правилно изговарящи буквата Л!
особено в прогнозите за времето - винаги се казва, че ще бъде обуачно! Най-"любима" ми е Десислава Банова!

Публикуване на коментар