За млякото



Имало било токсини в кърмата, ако майката била отслабвала по-бързо от нужното или ако била изложена на природни замърсявания. Ами да. Как така ще диша замърсен въздух, например (все едно бебето й, пък и всички останали живи същества, дишат на някоя друга планета)?! Станала е майка вече, трябва да се съобразява малко!

За това какво? Как какво, адаптирано мляко. А какво значи адаптирано мляко? То е краве мляко, обработено, обогатено, направено да отговаря на нуждите на бебетата (кравешките, ама и за човешките ще стане, сега ще ви обясня). Защо е полезно, мислите си? Как защо!

- Кравата е вегетарианец - даже не вегетарианец, ами направо веган. Значи, точка в нейна полза. Всички сме чували колко е по-добре да дъвчеш трева, вместо пържоли - аз всъщност горещо ви насърчавам да отхвърлите пържолите от менюто си, така ще има повече за мен.

- Не яде никакви наситени, ненаситени, полинаситени, хидрогенирани и нехидрогенирани мазнини, не плющи бял хляб и тестени изделия, не яде ни бяла, ни кафява захар, не накусва всякакви там салами със соя, изобщо, има чудесен хранителен режим от най-здравословен вид, две.

- По цял ден прави какво? Подмества се напред-назад. Ако времето е подходящо - ходи! Значи - спортува (да, да, има такъв спорт - "спортно ходене", явно си вярват, обаче не признават обикалянето на магазините за спорт, иди ги разбери!) Спортът е еднозначно полезен, пак точка за кравата.

- Какво друго прави по цял ден кравата? Преживя. Значи - почива си духом. Никакъв стрес, никакви повишени нива адреналин и кортизол, само едно спокойствие (затова казват "гледа като теле в железница", демек не, че се пули по влаковете, ами спокойно гледа, без притеснение). Още една точка в полза на кравата и спокойствието й!

- И, не на последно място - да се замислим - кравата е много популярно животно. Всеки с толкова големи гърди, намесен в производството на фин млечен шоколад и споделящ един мъжки с още стотици други женски би бил популярен, уверявам ви. Това няма пряко отношение към млякото й, но все пак й носи още една точка бонус.

Ако и това не ви убеди, не знам.

14 коментара:



Анонимен каза...

Яко....

Много искам някоя не-кърмачка, да коментира. :)

почивки лято 2012 в Кушадъсъ каза...

поздрави и до скоро, приятен ден на всички

Unknown каза...

ххахаха, много ми хареса, проницателна както винаги

онлайн магазин за хранителни стоки каза...

Специално аз съм вече тотално убедена! По-убедителни слова не съм чела. То да ти се прииска да си крава и да водиш кравешки живот :)Хранителна диета, спорт, почивка, еноти правят масаж на кравите милка... ехе... :)

Екскурзии Барселона каза...

Така е, като си станала майка трябва да се съобразяваш, все пак имаш отговорност за нов живот, който си създал. Кравешки живот...доста проницателно...

екзотични почивки каза...

Добър ден и от мен, и аз съм за това майките да кърмят своите деца. Доказано е, че няма по подходяща храна за новородено от майчината кърма и стига да може една жена да дари това на дете си според мен е задължително Време е да спрем да бъдем егоисти и да мислим кое е най-доброто за тях. В последно време доста се заговори за това и има много групи които демонстрират , че няма нищо срамно от това да кърмиш.За тези адаптирани млека, не знам какво да кажа, имайки предвид с какви изкуствени неща се храним, но все пак всеки родител избира как да тръгне живота на дете му!

дайвинг сипадан каза...

Аз напйлно се убедих от пръв прочит :) Така погледнато макар и под формата на ирония нещата май са си казани както са си. Кравичката наистина има много по-добър хранителен режим, няма стрес около нея и духат й е спокоен :) Че какво по-добро??? Кой човек (не само майка) води по-здравословен начин на живот? Даже не разбирам след цялото това спокойно съществуване защо ще обогатяват кравешкото мляко? В интерес на истината аз съм за майчината кърма при положение, че има такава и майката се съобразява да не пие и пуши докато кърми. Само ще спомена, че има жени, на които им спира кърмата след 3 месец от стрес или нещо друго, а има и доста безотговорни които не съобразяват че всичко вредно което поемат отива в кърмата. Въздуха няма да го коментирам изобщо!!!

супермаркет каза...

Това е тема, която се от дълго време се разисква, и ще продължава да е говори за нея.Просто защото всяка жена си има някаква гледна точка за това,кое е най-добро за дете й.Разбира се поздравявам майките, които искат и кърмят своите бебета.Кравата си има страхотен режим.И аз не мога да разбера защо и за какво им трябва да обогатяват допълнително с някакви неща млякото.

парфюми каза...

Най-хубава си е майчината кърма и ако може нека всяка майка да кърми детето си.

детска ясла софия каза...

Много се коментира кърменето и подкрепата за него, както и колко е полезно... Но около мен почти всички приятелки, които са родили казват, че кърмата им спряла след първия месец. А истината каква е, че ги боли твърде много когато кърмят и не могат да потърпят 1-2 седмици, за да мине или че не са направили достатъчно усилия да увеличат кърмата си още в началото с по-често кърмене. Така, че не си обяснявам как след толкова дискусии ЗА кърменето се оказва, че всъщност много малко майки полагат усилие да го правят повече от 1 месец... Това го знам, защото и аз кърмя и само аз си знам колко усилия ми ккостваше в началото докато захапе и докато ми се увеличи кърмата достатъчно.

тики каза...

Тъпо е това заклеймяване на АМ и издигане на кърменето в култ. Има много майки, на които достатъчно им тежи, че по една или друга причина не са успели да кърмят, а вие наливате допълнително масло в огъня.

Бу каза...

Ако говорим сериозно, тики, не - не заклеймявам изкуственото мляко. Нито омаловажавам чувствата на майките, които не са успели да постигнат целите си в кърменето. Напротив, личното ми мнение е, че огромната част от майките е предадена и продадена, даже без да разбере и усети, въпреки желанията и намеренията си да кърми. Ако се замислите, преди 50-70 години масово жените все още са кърмили, преди 70-80 пък съвсем - единици бебета са били отглеждани, като са били кърмени от други жени или на животинско мляко.
Абсурдно е да мислим, че нещо във физиологията на хората се е скъсало и счупило за тези 50-70 години. Причината се крие другаде - в изключително агресивния, и много успешен маркетинг на изкуственото мляко. И в разпадането на малките общности, в които жените от деца са виждали всеки ден и навсякъде кърмене, било е част от живота им, умение, предавано през поколенията.
Този маркетинг е на толкова много места и така фино прицелен, че новите майки биват купени и продадени още в детска възраст и практически може да нямат късмета да попаднат на правилната подкрепа, на адекватен здравен работник, на насърчене и информация, които да им помогнат да преодолеят трудностие.
Това е, ако си говорим сериозно.
А горният текст е ирония за всички любители на възхвалата на изкуственото мляко просто така, защото има етикет, състав и в някои случаи е символ на статус за успех в живота.

Анонимен каза...

Тики, съгласна съм с теб. Но според мен проблемът е, че прекалено много от лекарите дават погрешна информация, майките ни също се намесват с отрицателния с опит какво трябва и какво не - познавам доста жени, които имаха желание и не успяха, защото са им набивали "Не се кърми повече от десет минути на гърда", "Нощем не се дава на детето да яде", "Ще му затрудниш стомахчето, ако даваш по-често от три часа". Тези "специалисти" трябва да бъдат заклеймени, а не мамите, които не са успели. Аз още кърмя (7 месеца), но имах изключително болезнен старт. Ако не бях "изяла с кориците" блоговете на Бу и Хедра предварително, можеше и да съм от неуспелите, и то не от липса на желание.

Анонимен каза...

В горния коментар беше редно да добавя: Бу, благодаря ти!

Публикуване на коментар